Senaste nytt

Tack att ni kom och surrade med oss!

Vi hade 50-årsfest på Mantorp i helgen. Tack för att ni kom och surrade med oss!

firande_50_03

firande_50_02

firande_50_01


1200 pallplatser på nybygget i Mantorp

Välkomna på studiebesök till våra nya lokaler i Mantorp. Vi bjuder på fika och berättar om vår verksamhet. Microsoft Word - Mantorsbild 1.docx Vår efterlängtade lagerbyggnad i Mantorp är äntligen klar! Vi håller på som bäst att fylla den med honung! mantorpsbild_2

Skönt med arbetsmiljöriktiga lokaler med gott om utrymme för både personal och truckar. Vi ser fram mot personalens inflyttningsfest!

Serbienresa

Ett 15-tal kända biodlare/ kollegor från Sverige reste tillsammans med SVENSK HONUNGSFÖRÄDLING och SVENSKA BIPRODUKTER till Serbien under fyra dagar i början av november för att informeras om Serbisk biodling, Serbisk honung, depåverksamhet, redskapstillverkning och ta del av föreläsningar om bisjukdomar mm. Resan anordnandes av SHF och SBP som ett led i att lära och utveckla vår
depåverksamhet och öka servicen till biodlarna i Sverige.

Resan var uppskattad och minnesrik. Flera olika erfarenheter och kunskaper togs med hem till Sverige.

Några bilder från resan:

img_3378

Här står deltagarna förväntansfulla på trappan till Biologiska fakultet i Belgrad med SHF.s fana och väntar på prof. Z. Stanimirovics föreläsning.

img_3419

Besök hos en stolt biodlare som har större delen av sina 350 bikupor på specialbyggda trailers.

img_3410

Några av deltagarna samlade för att diskutera med drottning odlarens erfarenheter bland de blåvita kuporna. Här  produceras ca 20 000 st crainerdrottningar varje år och många går på export.

img_3473

Bild från avslutningsmiddagen med biodlarexperterna Thomas Dahl längst till höger och Richard Johansson längst till vänster. Till vänster om Thomas står prof. Zoran sedan vice ambassadören och därjämte veterinärkandidaterna från universitetet.


Studiebesök

Denna vecka hade vi besök i Mantorpsanläggningen av entusiastiska och intresserade biodlarstudenter. De genomgår just nu sin teoretiska och praktiska utbildning hos Per Fyhrlund i Strömsnäsbruk i samverkan med arbetsförmedlingen, som syftar till att ge dem en kunskapsplattform att gå vidare med inom biodlarbranschen. Det var flera som redan skaffat sig bin och hade planer på att utvidga rejält. Kunskapen var redan god vilket inte minst märktes bland alla intressanta frågor som ställdes. Efter information, frågor, fika och besök i produktionshallen mm. hade snart några timmar förflutit och det var dags att åka tillbaka till skolbänken igen.

SHF och SBP lyckönskar studenterna till kommande examen och välkomnar dem tillbaka. Samtidigt vill vi uttrycka vårt stöd för Per och hans familj till detta viktiga utbildningsprojekt.

mantorpsbild_2__22_augimg_3283